Välkommen tillbaka efter en lång och skön sommar!

Vi hoppas att du haft det härligt och nu är tillbaka på jobbet med nya krafter och färsk inspiration inför den nya terminen.

Med bara en månad kvar till valet i september slutspurtar partierna med sina valkampanjer, vilket betyder att det blir en rivstart på aktiviteterna efter sommarlovet.

Vi vill med detta blogginlägg tipsa om några godbitar som är på gång, redan från nästa vecka och vidare under hela terminen.

Nu kör vi!

20 augusti 2014: WWF arrangerar politikerutfrågning av samtliga riksdagspartier med ungdomsorganisationer, i samarbete med Ungdomar.se och Sustainergies. En utvald skara representanter från media, intresseorganisationer, företag och myndigheter kommer att samlas på JENSEN gymnasium Västra i Stockholm, för att ställa skarpa frågor till politikerna om vad deras partier gör och kommer att göra för att stötta implementering av hållbar utveckling i all skolundervisning. Moderator är Peter Dobers från Mälardalens Högskola. Filmupptagning och anteckningar kommer att spridas i efterhand, så håll utkik!

27 augusti 2014: Svenska UNESCO-rådet arrangerar konferensen ”Making ESD Action Possible”, inför FN-mötet i Nagoya, Japan, i samarbete med Den Globala Skolan/Universitets- och högskolerådet, WWF och SWEDESD. Konferensen hålls i Rosenbad i Stockholm, då svenska politiker, beslutsfattare och forskare ska diskutera och utvärdera rekommendationerna från seminariet ESD – Call for Action som hölls i Uppsala 3 juni. Rekommendationerna kommer den svenska delegationen ta med sig till Japan som inspel till FN:s nya tioårsprogram för utbildning och lärande för hållbar utveckling, ”The GAP” (GAPESD, Global Action Programme on Education for Sustainable Development).

2 september 2014: Vi lanserar vår rapport om de nästan 500 enkätsvar som inkommit från gymnasielärare i 55 kommuner i Sverige, om hur de ser på hållbar utveckling i sin undervisning. Lanseringen sker vid ett seminarium vi arrangerar tillsammans med tankesmedjan Fores i Stockholm, och följs av ett panelsamtal med bl.a. Mikaela Valtersson (f.d. riksdagsledamot för Mp, idag ordförande för Friskolornas Riksförbund), Maria Stockhaus (kommunpolitiker för M i Sollentuna och ordförande för SKL:s utbildningsutredning), och Lotta Jankell (framstående lärare på Globala gymnasiet i Stockholm och författare till lärarmaterial om hållbar utveckling). Inbjudan finns tillgänglig från och med måndag 18 augusti.

17-19 september 2014: Workshoporgien MashUp:NOD hålls på Kistamässan i Stockholm och inbjuder lärare, lärarstudenter, företag och tjänstemän att delta i workshops om pedagogiska metoder, kreativitet, nya hjälpmedel och material, senaste forskningen och faktan, m.m. i dagarna tre. Kom och bli inspirerad!

8-10 oktober 2014: Malmö Högskola arrangerar International Week med temat ”globalisering” och bjuder in lärare och lärarstudenter att delta för att dela med sig av erfarenheter, perspektiv och tankar kring hur alla möjliga aspekter av globalisering kan integreras i undervisningen.

7 november 2014: Naturskyddsföreningen ger sin årliga höstkonferens på Rival vid Mariatorget i Stockholm, och har i år fokus på ”en skola för hållbar utveckling”. Föranmälan är öppen och konferensen kommer att livestreamas för alla som inte har möjlighet att närvara.

10-14 november 2014: UNESCO-konferensen om utbildning för hållbar utveckling går av stapeln i Nagoya, Japan. Läs mer om konferensen på sidan där vi samlar information, uppdateringar och nyheter.

Och säkert mycket, mycket mer… Vad sker i din kommun? Tipsa oss så kan vi tipsa många!

Nyheter på bloggen Omvärldskoll

Tidigare blogginlägg

I samarbete med: