We_change 2017-  introducerar FN:s globala mål

We_change är Sveriges största gymnasiesatsning för hållbar utveckling. Vi har skapat en unik plattform där skolor, myndigheter, kommuner, näringsliv och andra samhällsaktörer kan möta Sveriges unga för att tillsammans engagera sig för en hållbar utveckling. Vi vill genom we_change göra begreppet hållbar utveckling och vad det innebär (på en individ, lokal, nationell och global) relevant och till en drivkraft för unga.

Vi vill att unga ska känna att de har betydelse för samhället och att de kan påverka framtiden. Vi vet också att dessa frågor engagerar unga enormt och vill kunna ge driva unga kraft och verktyg att kämpa för en bättre värld och således få en möjlighet att omsätta den kunskapen de fått i skolan praktiskt.

Våren 2017 beger sig  hela we_change-gänget, för sjätte året i rad, ut på en turné med besök i nio städer. Vi stannar två dagar i varje stad och i samarbete med respektive kommun erbjuder vi moment för både elever och lärare.

I år besöker vi:

Umeå, 2 februari, Dragonskolan

Linköping 14-15 mars, Katedralskolan

Göteborg 16-17 mars, Lindholmen Science Park

Jönköping 21-22 mars, Jönköping University

Skövde 27-28 mars, Gymnasium Skövde & Arena Skövde

Stockholm 4-5 april, Thorildsplans gymnasium

Uppsala 18-19 april, Uppsala Konsert & Kongress

Malmö (1 dag) 21 april, Värnhemsskolan

Helsingborg 24-25 april, Olympiaskolan

Vill du komma? Kontakta oss på [email protected]

Vilket mål brinner ni för?

Vår definition av hållbar utveckling kopplar an till FN:s 17 globala mål som klubbades i september 2015. De kommer fungera som ett ramverk för we_change och vara utgångspunkt för hur vi lyfter sakfrågor och formar vår diskussion om social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

GlobalGoals 2

We_change 2017 består av:

1. Inspirationsturné för elever
Under mars-april 2017 rullar vi ut på vägarna och bjuder gymnasieelever och lärare på en omskakande halvdag om hållbar utveckling. På varje ort arrangeras två dagar som är identiska i sitt upplägg:

1: Förmiddag:

Inspirationspass och påverkanspanel. Momentet är öppet för alla gymnasieelever som vill komma i de orter vi besöker.Vår konferencier guidar unga genom de nya målen på ett roligt men innehållsrikt sätt.

2: Eftermiddag:

Workshopsessions- Vi har 250 platser per dag för workshopsessions. Under detta pass får eleven besöker eleven två workshops. I workshopen möter de våra samarbetspartners. Workshopen belyser en hållbarhetsutmaning som respektive verksamhet inom ett av de 17: utvecklingsmålen.

2.  We-change-lärare & fortbildningstillfälle för lärare: 

We_change_lärare håller parallellt en workshop för lärare som hanterar hur lärare kan jobba med de 17 målsättningarna.

3. Hållbarhetsgrillen på Rosenbad
Som avslutning på we_change anordnas en unik paneldebatt om hållbar utveckling deltagande elever på Rosenbad i Stockholm tillsammans med Miljödepartementet.

Jenni Nylander, Projektledare för we_change_lärare
[email protected]